item1a1a
writersdesk
item3a1

Een van de wonderlijkste dingen op aarde is het feit dat mensen met elkaar praten. Met elkaar kunnen, willen, mogen en durven praten. Stel je de wereld voor zonder talige interactie. Huizen zouden niet meer gebouwd worden, fabrieken zouden stilvallen, vliegtuigen zouden uit de lucht vallen, schepen de kade rammen. Rechtspraak, politiek, gezondheidszorg, het zou allemaal onmogelijk worden.

 

Zonder de taal, een instrument dat we gratis hebben gekregen, kan de wereld niet georganiseerd worden. Er bestaan nog zo’n zesduizend talen waar gemeenschappen zich van bedienen. Die talen scheppen een band die het voortleven van de groep garandeert, en die het individu in staat stelt zijn identiteit te poneren.

 

Is die taal een perfect instrument? Neen. Er zijn veel misverstanden, dubbelzinnigheden, leugens, beledigingen, verwijten, die maken dat we elkaar vaak niet verstaan. Dan moet je herhalen, verduidelijken, parafraseren, excuseren om wederzijds begrip tot stand te brengen. Dat is een subtiel proces, want mensen hebben lange tenen en denken dat het altijd over hen gaat, of moet gaan.

 

Er moet gepraat worden, en liefst zo veel mogelijk. Als er een stilte valt, is dat ondraaglijk. Ik heb nooit goed begrepen wat er zo erg is aan stilte: is het de angst om wat de ander denkt? Is het de beklemmende vaststelling dat we elkaar eigenlijk niets te vertellen hebben? Of is het onze saaiheid die plots geopenbaard wordt? Denk aan Umberto Eco die zei dat hij met zijn vrouw getrouwd was, omdat ze samen goed konden zwijgen!

 

In juni verschijnt Conversaties, vol conversaties.

fragment1a

website by Intertext Boekproducties

bestel
HOME

Vormgeving Intertext Boekproducties

Uitvoering paperback met flappen

Formaat 22 x 14 cm | Omvang 272 blz

Prijs €24,50 - Intekenprijs €19,50

ISBN in aanvraag

Verschijnt juni 2020

Memoires van een headhunter
IN CORONA- EN ANDERE TIJDEN
CONVERSATIEScover3D